Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover. Het meest prestigieuze Street Fighter evenement van het jaar, Red Bull Kumite, was begonnen. Met 256 deelnemers aan de eerste dag van het toernooi, beloofde het een dag te worden vol met SFV actie met spelers vanuit alle hoeken van de wereld. Om je bij de 14 invited spelers op de zondag te voegen, was een finale plek op dag 1 vereist. Beide finalisten zouden zich kwalificeren voor de zondag. Wij waren met ECV eSports vertegenwoordigd door 4 spelers, de kansen waren dus rijkelijk aanwezig, en daarmee dus ook de hoop op een plek in de finale!

Eenmaal aangekomen op het venue, was er nog tijd om warm te spelen op 1 van de vele setups die er beschikbaar waren. Natuurlijk wilde iedereen dit, dus waren ze allemaal vrij snel bezet. Gelukkig hadden wij onze eigen setup bij ons, beschikbaar gesteld door Red Bull Nederland, waardoor wij ons ergens een plekje hadden baas gemaakt zodat ook onze mannen zich nog even konden voorbereiden op wat komen ging. Dit was maar goed ook, want de competitie was sterk, en met 256 deelnemers was er een lange en zware weg te gaan!

Een Heero-ische poging

Na een half uur warm te hebben gespeeld, barstte het digitale geweld eindelijk los! Paul “HeeroNL” van Dongen had de eerste match meteen al een pittige tegenstander. Packz, een bekende uit de UK afkomstige Karin speler, dus de druk zat er meteen goed op. Paul heeft hard gevochten voor elke ronde in deze set, maar helaas bleek Packz toch een maatje te groot. Vervelend natuurlijk om je eerste match met een verlies te moeten beginnen, maar het is absoluut geen schande te verliezen van iemand als Packz, die ijzersterk in zijn game zat. Hij won dan ook al zijn volgende matches om als eerste in zijn groep te eindigen. Voor Paul was het avontuur hier nog niet mee ten einde, want hij had natuurlijk de kans om zich terug te vechten vanuit de “Losers Bracket”. Hij ging dan ook vol goede moed zijn volgende match in, waar Kenat op hem stond te wachten. Paul zat nog vol met strijdlust, aangezien hij deze match won met een overtuigende 2-0. Op naar John Doe, die de volgende horde was die genomen diende te worden. Helaas bleek John Doe een geduchte tegenstander, en bracht Paul ten val met een 2-0 verlies.

Chun-wie?

Ook Emanuele “CharmingRogue” Lo Presti ging voor goud op dit zware evenement. Toch niet helemaal comfortabel in zijn character keuze van Kolin, koos hij ervoor om toch zijn Chun-Li naar voren te halen. Aangezien de druk natuurlijk hoog is, is dit geen vreemd besluit. Het is toch van belang zo optimaal mogelijk te presteren, en wanneer je niet zeker bent, is het soms beter te vertrouwen in wat je al kent. Dit bleek geen slechte keuze, aangezien de eerste match een hard bevochten overwinning opleverde tegen Ptit_Lee.

Next in line was een Zangief speler genaamd Sfive. Deze matchup is Emanuele niet onbekend, en hij begon dan ook sterk. Helaas bleek de digitale reus een te groot obstakel, en stuurde die Emanuele en zijn Chun-Li naar de “Losers Bracket”. Daar werd hij opgewacht door Mr Joker, een Balrog speler. Een matchup die lastig kan zijn in neutral. Je mag Balrog niet zijn game laten spelen. De tools die hij heeft kunnen om fireballs heen werken, en met zijn dash punches weet hij snel binnen te komen. Hierop moet je je aanpassen. Onze Chun-Li speler liet het net te vaak toe dat Balrog in zijn element kwam, en door een te defensieve speelstijl wist Mr Joker de match naar zich toe te trekken met een 2-1 overwinning.

 

Reign of Terror

Terry “x3Terror” was ook van de partij. Hij word ook gezien als 1 van Nederlands’ beste spelers, en heeft met zijn Guile veel indruk gemaakt. Ook hier op Redbull Kumite 2017 wilde hij niets aan het lot overlaten, en begon op volle kracht aan zijn matches. Dit bleek ook uit zijn spel, hij liet weinig heel van zijn competitie, en won zowel de eerste, tweede en de derde match in zijn groep overtuigend met 2-0, tegen Kaarapuce, SCHIACCISEMPRE, en Evans. In de Semi-Final van zijn groep kreeg de Guile speler het een stuk moeilijker. Op stage moest hij het opnemen tegen Verdoyance, een Franse Birdie speler. En helaas bleek deze opgave iets te groot. Met fullscreen headbutts die safe zijn on block, werd het hard werken voor Terry. Zijn Guile kreeg niet de kans zijn spel te spelen, en werd door de Birdie speler naar “Losers Bracket” gestuurd. Verdoyance bleek meer dan alleen een waardige tegenstander, hij won namelijk de Open Qualifier en wist zich dus te plaatsen bij de invited spelers op de zondag. Terry moest direct na afloop door naar de Lower Bracket match. Hierdoor had hij niet de tijd om zich volledig te herstellen. Evans die stond op hem te wachten voor een rematch, gezien Evans in Losers Bracket was beland, dankzij Terry. Met de vorige match nog vers in zijn gedachten, bleek Evans ditmaal toch te sterk, en pakte de winst over Terry, die hierdoor net aan de finale rondes van de Open Qualifier miste. Met de wetenschap waar het mis ging op zak, heeft Terry toch weer indruk weten te maken, en zal volgend jaar sterker dan ooit deelnemen!

All eyes on…

Alle hoop was hierdoor gevestigd op onze laatse overgebleven speler in het toernooi, onze Ibuki speler Bram “Hiruko” van Riessen. Deze heeft het afgelopen jaar laten zien dat hij meer dan in staat is met de beste mee te komen. Hij heeft dan ook de motivatie en de potentie om de beste Ibuki wereldwijd te worden. Zijn reis op Red Bull Kumite begon, net als die van Terry, ongelooflijk sterk. Hij won al zijn matches, waardoor die als eerste eindigde in zijn groep. Aangekomen in de Top32 van de Open Qualifier, werd de tegenstand natuurlijk ook beduidend sterker. Fusuke, eerder nog verslagen door Bram, stond als eerste te wachten. Die zag natuurlijk zijn kans schoon voor een revanche. Dit liet onze Hiruko echter niet gebeuren, en liet met een overtuigende 2-0 wederom zien dat hij de betere speler is. Ook Gen1us, een bekende Franse Birdie speler die ook een overtuigende run had, bracht niet genoeg tegenstand voor onze Bram, en ook hij werd met 2-1 naar Losers Bracket gestuurd. In de 3e speelronde van de Top32 stond Packz klaar voor de strijd. Deze had eerder op de dag nog Paul “HeeroNL” van Dongen verslagen, dus de honger naar het verdedigen van de ECV kleuren was hierdoor alleen maar groter. Helaas bleek Bram deze honger niet te kunnen stillen en verloor met 2-1. Maar hiermee was het natuurlijk nog niet gedaan, want Hiruko was in vorm, dus de kans dat hij het zou redden in Losers Bracket was meer dan reëel.

Maar de volgende match, was voor Hiruko wel een heel bijzondere. Hij moest het in een mirror match opnemen tegen Tachikawa. Die word gezien als de beste, al dan niet een van de beste Ibuki spelers ter wereld. De verwachting was dus hooggespannen. De verwachting van Hiruko was dat Tachikawa anders zou spelen dan normaal, gezien de mirror match. Enkel bleek dat hij gewoon de match speelde als altijd, en geen bijzondere aanpassing had voor de match tegen Bram. Hier was Bram echter niet op voorbereid, en moest zijn meerdere erkennen in Tachikawa. Hier blijkt maar weer dat je niet alleen de character matchup in acht dient te namen, maar ook de speler zelf. Bram is hiermee uiteindelijk als 9e geeindigd in de Open Qualifier. Op zo’n packed evenement met zoveel goeie spelers, zeker iets om trots op te zijn. Bram zelf was tevreden, maar streeft naar meer.

 

 

Sit back and relax

Ondanks het feit dat we geen spelers hebben die zich hebben gekwalificeerd voor de zondag, hebben onze mannen wel een mooie dag voor de boeg op de zondag. Het main event, met de 14 invited spelers, en de 2 gekwalificeerde vanaf de Open Qualifier op de zaterdag om de 16 compleet te maken, zouden gaan strijden om de beker en de eer om zich de kampioen van Red Bull Kumite 2017 te mogen noemen.

 

 

Met zoveel grote namen als Daigo, Infiltration, Nemo, Bonchan en Luffy beloofde het een bijzondere strijd te worden, met matches van dusdanige kwaliteit die de kooi heen en weer zou doen schudden van spanning en spektakel! We zagen Daigo weer eens goed voorbereid op het event verschijnen, en liet ons zien dat hij ook met Guile goed overweg kan. Hij lijkt nu eindelijk zijn draai te vinden in de game, waar hij zijn oude liefde Ryu heeft ingeruild voor Guile. Ondanks dat hij de eerste game tegen XYZZY verloor en in Losers Bracket terecht kwam, wist hij daar toch 4 matches achter elkaar te winnen, en schakelde hierbij RB, Tokido, Phenom en zelfs Bonchan uit, die onlangs nog een CPT op zijn naam wist te schrijven. De match tegen Infexious deed hem uiteindelijk toch de das om. De uit de UK afkomstige Zangief speler had een zeer indrukwekkende run op het evenement, die toch door velen als boven verwachting werd beschouwd. Na door Infiltration naar Losers Bracket te zijn gestuurd, meteen na de eerste match, vocht hij zich knap terug helemaal tot aan Losers Bracket Final, maar niet voordat hij PRBalrog, XYZZY en Daigo uitschakelde, en zelfs een revanche kreeg op Infiltration, die hierdoor uitgeschakeld werd. Nemo, wist toch de baas te zijn over Infexious, in een geweldige Losers Bracket Final, waardoor Infexious toch naar huis moest, en Nemo zich plaatste voor de Grand Final tegen Gachikun. Gachikun werd toch als een favoriet beschouwd, gezien hoe zijn Rachid korte metten maakte met top spelers als Tokido en Infiltration, en zelfs Nemo naar Losers Bracket had gestuurd. Dit beloofde dus echt zinderende Grand Finals te worden! Na een sterk begin van Gachikun, die de eerste game overtuigend won, moest Nemo zich herpakken. Hij nam dan ook zichtbaar de tijd om zichzelf tot rust te brengen, en dit bleek meer dan waardevol. Wanneer je vanuit Losers Bracket in de Grand Finals komt, moet je 2 sets winnen, die beide “best of 5” zijn. Dus moest Nemo 6 games winnen, wil hij zich tot winnaar uit mogen roepen, beduidend zwaarder dan voor Gachikun, die aan 1 set winst genoeg heeft. Echter bleek Nemo zo goed aangepast te zijn na de eerste game verlies, dat Gachikun er geen speld meer tussen kreeg. En na een geweldige sequence met zijn Urien, was hij oppermachtig, en is Nemo gekroond tot de Red Bull Kumite 2017 kampioen! Wij feliciteren hem dan ook hartelijk met dit resultaat.