Vandaag sprak ik met Jesse “Henk” Blom, de manager van het Overwatch team. Ik wilde graag een artikel schrijven over Overwatch, maar aangezien ik niet zoveel verstand heb van het spel ben ik maar gewoon vragen gaan stellen. Daaruit kwam een hele hoop inzicht in Jesse’s main hero: Reinhardt.

Warmup
Jesse is nu manager van het beste Overwatch team in de Benelux, dus moet hij zelf ook een beetje op niveau blijven. ‘Ik ben gewoon Grandmaster’, zei hij. Een rang waar alle plebs zoals ik alleen van kunnen dromen. We hadden het over zijn gewoontes op Reinhardt en kwamen iets tegen wat ik niet had verwacht: je moet warm spelen. Raak slaan met een hamer kan toch niet zo moeilijk zijn? Dat klopt, maar je Firestrikes raken is lastiger. Daarom gaat Jesse voordat hij gaat spelen altijd een twintig minuutjes met een hitscan hero (een hero bij wie de kogels gelijk raken op het moment dat je schiet) op dummies schieten in de practice range. Het is ook nodig om zo warm te spelen omdat je niet altijd je main kunt spelen. Roadhog is de backup van Jesse, en daar moet je zeker met de alt-fire wel goed mee kunnen richten. Een skill als de hook van Roadhog kan je niet echt oefenen op de practice range, omdat daar alleen maar dummies zijn die voorspelbaar bewegen.

Positioning
De aim is voor Reinhardt dus niet erg belangrijk, maar game sense wel, meer zelfs dan voor sommige andere heroes. Je moet altijd weten wat er om je heen gebeurt en waar je teamgenoten staan. Het is natuurlijk ook een beetje de eigen verantwoordelijkheid van je teamgenoten om achter je schild te blijven staan (wat ze dus nooit doen), maar het helpt wel als jij ook op de goede plek staat. Jesse geeft ook aan dat je niet te agressief mag spelen als Reinhardt. Het is heel leuk om die squishy tegen een muur aan te shiften, maar dat betekent ook dat je team geen dekking meer heeft en effectief 5v6 aan het spelen is. Verder is het ook belangrijk om je shield up te houden, hoe meer jij met je hamer slaat, hoe meer je teamgenoten geraakt kunnen worden.

Ult-timing
De belangrijkste skill van een hero is over het algemeen de ult. Voor Reinhardt geldt dat je een hoop mensen tegen de grond kan werken, maar is het altijd nodig om er zes te raken? Gelukkig niet. Stel dat er een Soldier76 of een Genji aan het ulten is, dan kan het al uit om die ult te cancelen met je eigen ult. Als er geen direct gevaar is, dan wil je wel zoveel mogelijk mensen tegen de grond werken, maar wacht niet te lang want er zal nooit een perfecte opportunity zijn.
De tip van de dag is om je shift niet te vaak te gebruiken. Maak in je hoofd snel een afweging van hoe hard je team je nodig heeft ten opzichte van hoe belangrijk die mogelijke hit is. Als het niet uit kan, dan laat je die juicy mogelijkheid om iemand te pinnen maar even gaan, je team heeft je nodig.